Prohlášení Koalice pro zdraví

Pacientské organizace budou sledovat dopady opatření, přijímaných MZ, na pacienty.

1. Zástupci pacientských organizací spojených v Koalici pro zdraví na svém setkání 14. února se znepokojením vyslechli informace od členů pacientských organizací, ale i od zástupců lékárníků, praktických lékařů, které se týkají dopadů opatření ministra Ratha na nemocné občany České republiky.
  2. O skutečném stavu věcí nemají pacientské organizace a jejich členové dostatek informací. Protože je nalomena důvěryhodnost ministra zdravotnictví, požadují pacientské organizace po premiérovi vlády České republiky, aby řádné zdůvodnil současné dopady opatření přijímaných MZ. Premiér by měl zastavit ta opatření, která skutečně vedou k poškozování pacientů.
  3. Pacientské organizace vyzývají k dialogu o českém zdravotnictví a žádají veřejnou i odbornou diskusi o všech zásadních změnách systému veřejného zdravotního pojištění.
  4. Zástupci pacientských organizací postoupí svým členům petici zdravotníků i petici pacientů a nechají na jejich vlastním uvážení, zda se k ní chtějí připojit.
  5. Zástupci pacientských organizací se dohodli, že budou monitorovat aktuální situaci, zejména konkrétní dopady na pacienty a budou o nich informovat ostatní organizace i veřejnost a to prostřednictvím svých organizací a také prostřednictvím Koalice pro zdraví.

Partnerské organizace:

Arkus onko centrum