Většina knih o výživě zaměřených na zdravou životosprávu a hubnutí nevychází ze současných znalostí a biomedicíny. Jejich autoři mají jen povrchní znalosti o látkové přeměně a nabízejí velmi jednoduchá řešení, která však ve skutečnosti nefungují. Novinářům to řekl předseda Fóra zdravé výživy Rudolf Poledne.
Odborníci z Fóra zdravé výživy (FZV) recenzovali 42 publikací, které jsou momentálně v prodeji. S kvalitou informací 16 z nich byli spokojeni, osm doporučili s menšími či většími připomínkami a 18 knih čtenářům nedoporučili, protože nevycházejí ze znalostí současné medicíny.
Recenze i celkový přehled hodnocených knih zveřejnili na webových stránkách www.fzv.cz. Vedoucí centra výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Pavel Kohout uvedl, že mnohé publikované údaje nejsou správné, i když znějí logicky.
Lidé také podle něj věří rádi tomu, co řeknou mediálně známé osobnosti. Odborníci z FZV doporučili například knihy lékařů Václavy Kunové, Stanislava Hrubého, Richarda Petráska a psycholožky Ivy Málkové.
Nelíbily se jim knihy Hubneme s čokoládou, Ano prosím, se šlehačkou, Hubneme podle krevních skupin, Nová revoluční dieta podle doktora Atkinse, 100 tipů jak omládnout. Při výběru titulů je třeba dát pozor zejména na “zázračné diety” a “rychlá uzdravení” a striktní zákazy.
Vhodné jsou publikace rozebírající problém v širších souvislostech. Podle Poledneho obézní lidé snadno akceptují pochybné rady a zapomínají, že stále platí fyzikální zákon o zachování energie, a proto nelze přijímat více energie, než jí člověk vydává.
Knihy založené na falešných údajích a plné nesmyslů se často dobře čtou. Je prý chybou skutečných odborníků z oblasti výživy, že neumějí napsat zajímavou a pravdivou knihu.