Search
Close this search box.

VZP otočila, nakonec zaplatí i léčbu drahých pacientů. Dá nemocnicím o půl miliardy víc

Hospodářské noviny, Nemocnice budou mít peníze i na léky pro pacienty, jejichž léčba je finančně náročná. Všeobecná zdravotní pojišťovna zruší své původní plány a do specializovaných center letos pošle přes pět miliard korun...

Nemocnice budou mít peníze i na léky pro pacienty, jejichž léčba je finančně náročná. Všeobecná zdravotní pojišťovna zruší své původní plány a do specializovaných center letos pošle přes pět miliard korun. Tedy včetně stovek milionů, které chtěla uspořit.

Nemocnice dosáhly svého. VZP jim dá letos na léčbu drahých pacientů o půl miliardy korun více, než dosud říkala.

Skončí tak zřejmě praxe, na kterou upozornily HN a v jejímž rámci lékaři posílali tyto lidi bez léků domů.

“Nakonec to dopadlo rozumně. V minulém týdnu se nám podařilo s pojišťovnou domluvit, že dostaneme stejný objem peněz jako v roce 2010. Proti původním návrhům je to o mnoho lepší. Vypadá to, že s tím nějak vyjdeme,“ řekla pro HN ředitelka plzeňské fakultní nemocnice a předsedkyně Asociace nemocnic Jaroslava Kunová.

Do specializovaných center tak celkem letos půjde přes pět miliard korun. Ještě v květnu ale pojišťovna navrhovala, aby to bylo téměř o půl miliardy korun méně.

Zásadní obrat

Jednotlivým nemocnicím nechtěla dát na léčbu sklerotiků, onkologických pacientů nebo třeba revmatiků více než v roce 2009. Poté, co vyšlo najevo, že lékaři kvůli tomu odmítají podávat drahé léky už v prvním půlroce, ale pojišťovna otočila.

“VZP v těchto dnech s jednotlivými zdravotnickými zařízeními jedná a dodatky aktualizujeme dle roku 2010,“ potvrdil pro HN mluvčí pojišťovny Jiří Rod.

O ústupek podle něj ale nejde. Pojišťovna prý připouštěla od začátku, že se bude o platbách ještě dále vyjednávat.

Postup VZP však vedl k tomu, že v nemocnicích nastal zmatek. Managementy totiž ani v polovině roku stále nevědí, kolik peněz na specializovanou péči od největší české pojišťovny nakonec dostanou.

Finanční nejistota dopadá na pacienty

Finanční nejistota už na řadě míst dopadá i na pacienty. Lékaři je začali odmítat, přestože vědí, že potřebují péči. Například ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze se s tím v posledních týdnech setkalo už třiatřicet lidí.

Vedení totiž do doby, než bude jasné, kolik peněz od VZP dostane, pozastavilo přijímání v centru pro roztroušenou sklerózu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email