Search
Close this search box.

„Roskaři“: lehké to nemají, ale postupně bourají bariéry

MORAVSKOSLEZSKÝ DENÍK, Devětačtyřicetiletá Naďa Nováková patří mezi lidi, kteří vyzařují dobrou náladu. A ovládá i umění, které není dané každému, dokáže ji přenášet i na své okolí...

Devětačtyřicetiletá Naďa Nováková patří mezi lidi, kteří vyzařují dobrou náladu. A ovládá i umění, které není dané každému, dokáže ji přenášet i na své okolí.

Ostrava – Roztroušenou sklerózu (vážné neurologické onemocnění, které už dokáží lékaři částečně zbrzdit, ale ještě ne vyléčit) ji diagnostikovali v roce 1994. Od roku 2003 je předsedkyní Rosky Ostrava (organizace, která sdružuje lidi se zmíněným onemocněním).

„Od té doby už pár let uplynulo, získali jsme nové zkušenosti, už lépe víme, o jaké aktivity lidé s touto nemocí zájem mají, i to, co asi pro ně moc velkým lákadlem nebude. Co všechno děláme? Pořádáme cvičení pro ty, kdo se ještě mohou hýbat, i pro ty, které už třeba nemoc upoutala na vozík. Chodíme plavat, máme různá rehabilitační cvičení, využíváme i možnosti hipoterapie. Pořádáme přednášky a semináře. Letos jsme byli už také na výletě v areálu vodní elektrárny Dlouhé Stráně, chystáme rekondiční pobyty. Pořádáme také výstavy výtvarných děl našich členů,“ jmenuje jen některé z aktivit ostravské Rosky její ostravská šéfka.

Jak doplňuje, ze 130 členů Rosky v Ostravě je šestatřicet vozíčkářů. Nepříjemné na této nemoci je také to, že postihuje nejčastěji lidi ve věku mezi dvacátým a čtyřicátým rokem. A těch mladších přibývá stále více. „S diagnózou se pak smiřují dost těžko. Měli plány do budoucna, a to vše se najednou změní. I na to jsme se pokusili reagovat. Máme zkušenost, že mladší lidé se až tolik nehrnou na pravidelné akce, jako jsou plavání či cvičení. Tak jsme zkusili společně vymyslet aktivitu, při které bychom si mohli společně sednout, popovídat si a třeba si ulevit od svých starostí. A přišli jsme na to. Budeme se čas od času scházet v porubské Hospůdce u Tondy. V takovém prostředí se i zamlklý člověk dokáže rozpovídat,“ věří Nováková a rychle dodává, že nepůjde o žádné popíjení alkoholu, ale spíše o příjemné popovídání.

Další akcí, na kterou se ostravští „Roskaři“ chystají, by měl být výlet do hlavního města.

„Příští rok bychom chtěli našim členům, zejména pak tě imobilním, umožnit návštěvu Prahy a jejích památek. Pro zdravého člověka je takový výlet všední zážitek. Většina imobilních však dosud neměla mnoho příležitostí k poznání našeho hlavního města. Třeba kvůli neexistenci bezbariérové dopravy, ubytování či bezbariérového přístupu k památkám. To vše chceme překonat,“ vysvětluje Naďa Nováková a dodává, že to vše by si Roska nemohla dovolit bez darů, které jí poskytují například Nadace ČEZ, OKD, ArcelorMittalu i města a obvodů.

„Stejně tak bych já nic nezmohla bez pomoci nejbližších spolupracovnic Mirky Paskonkové, Hanky Zavřelové a Martiny Gallischkové. A samozřejmě nesmím zapomenout na rodinu. Ta zase podrží mě, když na mě čas od času přijdou chmurné myšlenky. To samé platí i o lékařích MS centra neurologické kliniky ostravské fakultní nemocnice. Paní doktorka Zapletalová, která patří mezi přední odborníky na roztroušenou sklerózu v naší republice, umí srozumitelně a lidsky vysvětlit nepříjemnosti této choroby, ale vždy dokáže pacientům dodat i naději. A to je důležité. Moc důležité,“ dodává šéfka ostravské Rosky.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email