Search
Close this search box.

Roztroušená skleróza v pohybu

PRAHA, V pátek 9.3. 2012 zahájili v Centru funkčního pohybu v Praze na Smíchově cvičební maraton pro pacienty, pro jejich rodinné příslušníky, lékaře, sestřičky a další kamarády a přátele...

Parta nadšenců okolo nadačního fondu Impuls a lékařů, sestřiček a fyzioterapeutů z Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se rozhodla dokázat, že s roztroušenou sklerózou lze žít aktivně.

V pátek 9.3. 2012 zahájili v Centru funkčního pohybu v Praze na Smíchově cvičební maraton pro pacienty, pro jejich rodinné příslušníky, lékaře, sestřičky a další kamarády a přátele.

Ambiciózním cílem bylo ve skupinách po 5 nebo 6 lidech nonstop 24 hodin cvičit kruhový trénink v moderně vybaveném fitcentru a dokázat tak, že i lidé s diagnózou roztroušené sklerózy se mohou velmi aktivně pohybovat, zapojit se do společenského života a jsou plnohodnotnou součástí společnosti.

Celkem 18 pacientů, 22 sestřiček a lékařů, fyzioterapeutů a 39 členů rodiny a dalších přátel společně s 5 hosty z uměleckého světa se rozdělilo do několika skupin a postupně se střídali v tělocvičně. Pod vedením fyzioterapeutů šlapali na rotopedu, běhali na eliptickém trenažéru, veslovali na trenažéru, skákali na malé trampolíně nebo cvičili s pomůckou Bosu a posilovali skupiny svalů na nohou. Vždy 3 minuty vytrvalostního tréninku byly prostřídány posilováním na skvělé podložce Flowin, kde trénovali skluz podobně jako Martina Sáblíková. Běhen hodiny každý 2x prošel všech 12 cviků a na konci již každý prakticky tlačil ručičku hodin dopředu.

Mnozí zdraví rodinní příslušníci a kamarádi s velkým překvapením zjistili, že cvičení navržené pro zvýšení zdatnosti pacientů s roztroušenou sklerózou, není tak jednoduché a snadné, jak by se mohlo zdát na první pohled. Pacienti, kteří takto pravidelně cvičí v tělocvičně Neurologické kliniky, totiž zvládají léčebný kruhový trénink mnohem lépe.

Během neobyčejných 24 hodin mimo jiné všichni společně ujeli více než 260 kilometrů na rotopedu, doveslovali až do vzdálenosti 120 km nebo nejméně 21 600x vystoupali na pomůcku Bosu.

Když v sobotu v 17:00 nastupovala poslední skupina, bylo všem jasné, že za rok se musí tato skvělá akce zopakovat.

Naživo můžete vidět na : http://www.stream.cz/uservideo/668598-vip-zpravy-rctv

Kontakt:

  • Mgr. Lucie Keclíková, Centrum demyelinizační onemocnění, Neurologická klinika VFN, Fyzioterapeutka, e-mail: splucka@email.cz, tel: 773 605 818
  • Jana Vojáčková, nadační fond IMPULS, výkonná ředitelka, e-mail : info@multiplesclerosis.cz, tel. 604 232 583
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email