Search
Close this search box.

25. 3. 2013: Vychází VOZKA č. 1/2013 – magazín o životě a pro život na vozíku

MUDr. Jarmila Zipserová: Do nefunkčních končetin lze z mozku „postavit nové koleje“. Další zajímavosti, rady a inspirace Vás čekají v novém 80stránkovém magazínu pro vozíčkáře Vozka č. 1/2013, který je od 27. března 2013 distribuován do všech krajů ČR...

Unikátní terapii praktikují od počátku letošního roku Sanatoria Klimkovice – jako jediné certifikované pracoviště v Evropě. Jde o originální souhrn rehabilitačních cvičení pro lidi po cévní mozkové příhodě, případně pro nemocné s roztroušenou sklerózou nebo po traumatickém poškození mozku. Jmenuje se CI Therapy – v překladu nuceně navozená terapie.

Výsledek terapie je přímo úměrný zodpovědnosti a aktivitě pacienta, se kterým je sepsána mj. smlouva „o rukavici“. Pacient na zdravou ruku dostane rukavici ve formě placky a tu si může sundat jen na předem určené činnosti. Vše ostatní se musí snažit udělat postiženou rukou – je to přibližně devadesát procent denních činností. To nutí mozek k aktivitám, které by jinak nevykonával. Kromě speciálních cviků pacient dostává i domácí úkoly. Pokud ruka není úplně křečovitá, do pěti dnů lze zaregistrovat zlepšení.

Metoda CI Therapy je založena na faktu, že neovládání končetin po mozkové příhodě je způsobeno jen a pouze selháním některé části mozku, nikoli selháním tělesných funkcí. Jenže mozek je neuroplastický a lze ho donutit, aby sjednal přinejmenším částečnou nápravu.

Další zajímavosti, rady a inspirace Vás čekají v novém 80stránkovém magazínu pro vozíčkáře Vozka č. 1/2013, který je od 27. března 2013 distribuován do všech krajů ČR.

Ing. Petr Dzido, šéfredaktor, Ostravská organizace vozíčkářů o.s., Redakce magazínu pro vozíčkáře VOZKA , Tylova 4, 700 30 Ostrava-Zábřeh, dzidopetr@volny.cz, http://www.vozka.org

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email