Search
Close this search box.

Pro pacienty s RS je důležitá komplexní rehabilitační péče

Onemocnění roztroušenou sklerózou mozkomíšní (RS) může mít velmi rozdílné projevy, které také mohou být různě závažné (od občasné únavy až po vážnější poškození pohyblivosti a citlivosti). Proto se nedá doporučit jedno univerzálně vhodné rehabilitační cvičení pro všechny, ale ke každému je potřeba přistupovat individuálně podle jeho potřeb a možností.

Mgr. Klára Novotná, fyzioterapeut RS centra Neurologické kliniky a 1.LF UK a VFN v Praze

Pohybová aktivita Ideální je však začít s nějakou formou pravidelné pohybové aktivity co nejdříve po diagnostikování, aby se člověk naučil se svým tělem pracovat a vytvořil si funkční rezervy. Pokud již má pacient s RS nějaké pohybové obtíže, tak by měl vyhledat fyzioterapeuta specializovaného na neurorehabilitaci, který mu poradí vhodné cvičení na jeho konkrétní problémy (seznam odborných terapeutů lze nalézt např. na webu www.msrehab.cz). Téměř všechny symptomy RS je možné cvičením při dobré spolupráci s terapeutem do jisté míry ovlivnit, ale záleží samozřejmě i na vývoji choroby jako takové, na spolupráci pacienta s ošetřujícím neurologem a dostupnosti léčby.

Cvičení má vždy smysl U některých pacientů jsou již pohybová omezení nevratná, ale i zde má rehabilitační cvičení svůj smysl, protože brání zhoršování kondice a úbytku svalové síly. U těchto pacientů je však potřeba se kromě cvičení zaměřit v rámci komplexní rehabilitační péče také na řešení sociálních dávek (příspěvek na péči, na mobilitu) a zejména na poradenství ohledně kompenzačních pomůcek.

Kompenzační pomůcky Pacienti se často pomůckám brání, ale to vede k dalšímu přetěžování jejich pohybového aparátu. Naopak vhodně zvolené pomůcky jako jsou různé peroneální pásky, dlahy, neurostimulátory nebo i hole, skútry a vozíky mohou pomoci pacientům lépe prožívat svůj život, protože se s jejich pomocí dostanou i do míst, kam by sami již bez pomůcky nebyli schopni dojít.

ZDROJ: http://www.vsechnoozdravi.cz/pro-pacienty-s-roztrousenou-sklerozou-je-dulezita-komplexni-rehabilitacni-pece

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email