Search
Close this search box.

Srdcerváči nabízejí lidem s postižením pomoc expertních dobrovolníků

Lidé z byznysu pomohou handicapovaným posunout se na trhu práce. Projekt Srdcerváči Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání lidí se zdravotním postižením 30. května 2016 spouští na webu www.srdcervaci.cz unikátní příležitost pro lidi s handicapy, kteří se chtějí ve svém profesním životě posunout dál – expertní dobrovolnictví. Expertní dobrovolníci poradí například handicapovaným s rozjezdem jejich podnikání nebo jim pomohou se zorientovat na trhu práce.

Lidí se zdravotním postižením je v Česku milion, více než 600 tisíc z nich je v aktivním věku. Fundraisingový katalog unikátních zážitků a dárků projektu Srdcerváči, z něhož jde výtěžek na podporu vzniku nových pracovních míst pro lidi se zdravotním postižením, se proto od 30. května posouvá na novou úroveň. A přímou pomoc právě lidem se zdravotním postižením. Novou a velmi důležitou „položkou“ v katalogu jsou expertní dobrovolníci výhradně pro osoby se zdravotním postižením nebo znevýhodněním.

Kdo bude pomáhat

Expertní dobrovolníci poradí například handicapovaným s rozjezdem jejich podnikání nebo jim pomohou se zorientovat na trhu práce, vysvětlí, jak napsat životopis nebo jak nastavit byznys plán. Nebo, jak nejprve najít sama sebe a své nejlepší Já.

„Velmi často se potkávám s odborníky, kteří by rádi pomáhali tím, co umí, v čem jsou dobří, ale neví, kde hledat ty, kterým by pomohli. Dnes a denně slyším od lidí s postižením, že se chtějí profesně posunout a chtějí své nápady, podněty zkonzultovat s někým, kdo dané věci skutečně rozumí, ale neví, jak tyto odborníky oslovit. A přesně tyto dvě situace mne přivedly na myšlenku, spustit v rámci projektu Srdcerváči expertní dobrovolnictví, a tím napomoci lidem s postižením posunout se na trhu práce,“ vysvětluje ředitelka Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením (NFOZP) Hana Potměšilová.

Mezi expertními dobrovolníky, kteří jsou připraveni jim v jejich profesním životě posunout se o kus blíž vysněné práci či rozjezdu drobného podnikání, najdete osobnosti českého byznysu jako jsou například generální ředitelka kosmetické firmy Mary Kay Barbora Chuecos, generální ředitelka společnosti Xerox Veronika Brázdilová, šéfka Centra andragogiky Marie Jírů, analytik a specialista na trh práce Tomáš Ervín Dombrovský, vysoká manažerka firmy ExxonMobil Dagmar Císařovská nebo bývalý generální ředitel společnosti Merck a kouč Karel Kubias a šéfka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová.

„Těch výrazných jmen expertních dobrovolníků je v katalogu více a v následujících dnech a týdnech do něj budou přibývat další. Projekt je unikátní v tom, že jde v 99 procentech o propojení jednoho experta s jedním člověkem s postižením, tedy skutečně unikátní One to One expertní dobrovolnictví,“ říká CSR a HR specialistka Miriam Zábrženská, která společně s katalogovou manažerkou a fundraiserkou Natálii Kavuličovou v projektu Srdcerváči expertní dobrovolnictví rozvíjí.

Jak to funguje

Od 30. května 2016 si lidé s postižením mohou vybrat expertní dobrovolníky na webu Srdcervaci.cz z těchto oblastí: IT dovednosti; Marketing,/PR/Komunikace; Mentoring/Koučink/Leadership; Obchodní dovednosti; Personalistika/HR/Právní služby; Ekonomické poradenství; Základy podnikání. A Srdcerváči v budoucnu plánují řadu dalších oblastí, například Naučte se řemeslo.

Handicapovaní za první setkání s dobrovolníkem (když si ho v katalogu vyberou), dají NFOZP dar ve výši 200 korun.

Tyto drobné peníze, jako všechny peníze ze zážitků a dárků v katalogu, půjdou na podzim 2016 do grantového řízení a jako každý rok podpoří organizace, které zaměstnávají více než 50 procent postižených, nebo handicapované, kteří se rozhodli rozjet své vlastní drobné podnikání. „Pro lidi s handicapy to bude ohromná pomoc a příležitost růst, pro naše expertní dobrovolníky možnost poznat jejich svět, věnovat volný čas dobré věci a přidat se k rodině Srdcerváčů,“ doplňuje Potměšilová.

Staňte se i vy expertním dobrovolníkem Srdcerváčů!

Na webu Srdcervaci.cz najdete přehledný formulář pro expertní dobrovolníky a budeme moc rádi, pokud se zapojíte! Umíte vázat květiny a naučíte to některého z našich Srdcerváčů? Super! Jste mentor nebo kouč? Vítáme vás! Máte truhlárnu a dokázal byste poradit, jak si ji zřídit? Výborně! Jste IT na slovo vzatý a umíte s počítačem naučit i toho, kdo se bojí zmáčknout START? Vynikající.

A je jedno, zda pomůžete jednou hodinou za rok, nebo pravidelně dvěma hodinami měsíčně. To je čistě na vás! Hledáme expertní dobrovolníky ze všech regionů! Staňte se expertním dobrovolníkem Srdcerváčů. Těšíme se na vás!

  • Formulář pro expertní dobrovolníky: http://www.srdcervaci.cz/stante-se-expertnim-dobrovolnikem-srdcervacu
  • Prezentace dobrovolníků v katalogu (od 30. 5. 2016): http://www.srdcervaci.cz/katalog
  • Srdcerváči (o projektu): http://www.srdcervaci.cz/o-projektu
  • NFOZP: http://www.nfozp.cz/

Petra Horáková, manažerka projektu Srdcerváči a novinářka se specializací na CSR

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email