Search
Close this search box.

Únava

Únava se vyskytuje asi u 65 procent pacientů. Projevuje se absolutním nedostatkem energie, pocitem vyčerpání bez odpovídající zátěže, touhou po odpočinku. Vyskytuje se každodenně a je provázena zhoršením duševních a fyzických schopností. Únavu zhoršuje i obezita a nulová fyzická aktivita. Zpravidla se zvýrazňuje v horku.

Patologická únava je jedním z nejzávažnějších a pacientem nejhůře vnímaných příznaků u roztroušené sklerózy. Únavu do jisté míry zmírní psychohygiena, podpůrný výživový režim, preventivní odpočinek, vyhýbání se zatěžujícím aktivitám, vyhýbání se horku. Neplatí dříve doporučované šetření se. Naopak je vhodná přiměřená fyzická aktivita. Nejvhodnější kombinace aerobního a posilovacího cvičení doplněného strečinkem, úprava pracovního tempa, psychoterapie.

Renata Malinová, RS centrum VFN, 2019

Jak únavu omezit

Komplexní přístup farmakoterapie, psychoterapie a fyzioterapie pomáhá nastavit vhodná režimová opatření. Mezi ty patří kvalita spánku, chladící techniky (sprchování studenou, vodou, studené zábaly, chlazené nápoje a speciální chladicí vesty), ovlivnění nálady a stresu, nácvik relaxačních technik, výživa a udržení dobré fyzické i psychické kondice, trénink vnímání vlastního těla.

Nejvíce doporučovanou formou pohybové aktivity ve vztahu k únavě je aerobní trénink (jízda na rotopedu, kole, chůze, veslařský trenažér apod.) v kombinaci s pomalejšími formami cvičení jako je jóga, tai chi či pilates.

Mgr. Lucie Suchá, RS centrum VFN, 2019

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email