Search
Close this search box.

Co přináší rok 2020 za důležité legislativní změny

2020

Rok se dvěma dvacítkami přinese řadu změn. Vybrali jsme pro vás pětici těch, které se nejvíc dotknou zdravotně znevýhodněných.

Nová výše důchodů

O zvýšení důchodů v roce 2020 rozhodla vláda. Základní výměra důchodu se zvýší o 220 korun a procentní výměry o 5,2 procenta. Dále se k procentní výměře připočítává pevná částka 151 korun. Navýšení bude individuální, pohybovat by se mělo mezi 617 a 1137 korunami.

Více: https://www.kurzy.cz/duchod/zvyseni-duchodu/

Elektronické neschopenky

E-neschopenky by měly fungovat od 1. ledna 2020. Lékaři budou informace o pracovní neschopnosti zaměstnance zadávat přímo do webové aplikace na ePortálu. Zaměstnavatelé tak nově nebudou od zaměstnanců přijímat žádosti o nemocenské a předávat je na ČSSZ.

Jen u pracovní neschopnosti delší než 14 kalendářních dnů pošle zaměstnavatel okresní správě nezbytné údaje, aby mohla být vypočítána nemocenská dávka.

Více: https://money.cz/dane-a-ucetnictvi/revoluce-evoluce-bude-od-ledna-2020-fungovat-elektronicka-neschopenka/

Limity na léky

Invalidní důchodci ušetří za doplatky na léky. Od Nového roku klesne roční limit, nad který jim pojišťovny vracejí část zaplacených doplatků, z pěti tisíc na pět set korun.

Vše o ochranném limitu u invalidů: https://www.vzp.cz/pojistenci/informace-a-zivotni-situace/regulacni-poplatky-a-ochranne-limity/ochranny-limit-u-invalidu

Další vlna EET

Nová fáze EET odstartuje na základě zákona o evidenci tržeb v květnu 2020. Dotkne se téměř všech podnikatelů. Elektronicky evidovat nebudou muset některé kategorie – mimo jiné nevidomí a hluchoslepí podnikatelé, kteří nezaměstnávají pracovníka bez zdravotního postižení.

Více: https://www.finance.cz/528107-eet-od-kvetna-2020/

Povinné čipování psů

Změny se nevyhnou ani psím mazlíčkům – včetně asistenčních a vodicích psů. Od 1. ledna 2020 mají majitelé povinnost opatřit psa čipem. Podle veterinárního zákona a nařízení EU o neobchodních přesunech zvířat v zájmovém chovu hrozí za nesplnění pokuta až do výše 20 tisíc korun.

Více: https://www.mesec.cz/clanky/povinne-cipovani-psu-od-ledna-2020-vse-co-potrebujete-vedet/

Zdroj inspirante.cz

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email