Search
Close this search box.

Nestihli jste MaRS? Zacvičit si můžete pořádně i teď. A to doma!

MARS

Čtyřiadvacet hodin inspirovaných dvaačtyřiceti kilometry… Docvičeno! O tom, že cvičení nemusí být mučení, ale fajn akce, je tradiční jarní MaRS maraton na podporu lidí s roztroušenou sklerózou. V pátek 6. března v 18 hodin odstartoval v různých koutech České republiky již 9. ročník, který ukázal, jak je pro lidi s tímto neurologickým onemocněním cvičení důležité. Pomáhá totiž tělu poprat se s nevyléčitelnou chorobou…

Pohyb znamená dobrou kondici, s ní dobrý pocit i dobrou náladu, a jak se o tuto zkušenost podělit s druhými? Odpovědí na tuto otázku byl první ročník MaRS maratonu v roce 2012, u zrodu stáli Roman Kvapil, sám pacient s RS a Klára Novotná, fyzioterapeutka z odborného MS centra na Karlově náměstí. Cíl a smysl je zapojit nemocné do aktivního života, bourat mýty, které jsou stále s nemocí spojené, motivovat k pohybu, k pravidelnému cvičení.

Z jednoho místa a prvních 84 cvičících dnes inspiruje tisíce lidí, desítky měst. Zapojují se týmy složené z nejen pacientů, ale i jejich rodin, přátel, lékařů, sester, terapeutů. Symbol akce, dílky puzzle, ukazují, že to je skutečná skládačka – týmy, různá místa a různé formy sportovních disciplín.

Kruhový trénink šitý na míru potřebám právě lidí s RS (a kdo si vyzkoušel, může potvrdit, že to není ani nudné, ale ani snadné!), skupinové lekce pilates, jógy, relaxačního cvičení, salsy, cviky na zlepšení jemné motoriky či trénink paměti, ale také běh, Nordic walking, či plavání a aqua aerobic.  Nepřetržitě celých 24 hodin cvičily týmy lidí v Praze, třetím rokem v Bratislavě a nově v Jánských lázních.

MaRS maraton propojil 20 míst štafetou, telefonickými rozhovory a některá místa společně i přes velkou vzdálenost cvičila – jako v případě Bratislavy a Prahy – mnoho hodin.

Chcete si doma zacvičit? Navštivte https://www.msrehab.cz/odborne/video Pod “dohledem” Kláry Novotné se můžete hýbat i době nouzového stavu.

A jaké jsou výsledky letošního MaRS? 2069 účastníků, cvičilo se ve 29 městech, ale na 36 místech, větší zapojení širší veřejnosti i v organizování aktivit pro druhé mimo RS, Nordic Walking v Berouně, Bazén Radotín, další zapojení v Brně, otužilci u Bohumína, Kanada, či propojení v Ostravě MČR ve squashi v SC Fajne. To přineslo dar za každý odehraný set na podporu fyzioterapie – 435 odehraných setů a za každý 20 Kč…

Sbírkový prodej triček přinesl 123.450 Kč – v regionech (bez Prahy) se na dobrovolném vstupném vybralo 67. 997,- Kč, a dobrý příklad? V Jihlavě pan majitel Fitpeople Bedřichov, kde maraton „běží“ již několikátým rokem, vybranou částku zdvojnásobil…

Celkový výtěžek MaRS 2020 – 372.468 Kč… díky všem partnerům a také projektu ČSOB pomáhá regionům…  poputuje na podporu rehabilitace pro pacienty s RS.

Jaký byl MaRS 2020? Díky Petru Vreštiakovi (www.petrvrestiak.com) se můžete podívat sami: https://www.youtube.com/watch?v=U9wOCnAH2qQ&feature=emb_title

Ve světle dalších dnů a postupu epidemie Covid-19 musíme konstatovat, že výsledky jsou výborné. Zvýšená hygienická opatření, výzva ke všem pacientům – 2 místa na poslední chvíli maraton odvolala, další 2 mají termín odložený, zahraničí již bylo v ochranných opatřeních.

Doufáme, že radost ze společného cvičení pomohla nejen motivovat všechny k péči o své zdraví, ale i posílila imunitu (pohyb i radost zvyšují obranyschopnost) každého, kdo si udělal čas a přišel cvičit.

Vám všem, kteří jste MaRS maraton podpořili, a tím pomohli tam, kde končí možnosti zdravotního pojištění, moc děkujeme.

Poděkování patří všem dobrovolníkům, pomocných rukou není nikdy dost, partnerům, bez nichž by maraton 2020 nebyl – hlavnímu mediálnímu partnerovi, Rádiu Impuls, děkujeme hlavnímu celostátnímu partnerovi, společnosti Merck, partnerům Biogen, Novartis, Roche, Sanofi Genzyme, hlavnímu pražskému partnerovi Prague British International School, Asociaci fyzioterapeutů, MS Rehab, Perfecto design a Clarion Congress Hotelu Prague. Poděkování patří také všem aktivním členům Unie Roska a jednotlivým pacientským organizacím, které se s velkým nadšením zapojují v jednotlivých městech.

Děkujeme za velikou podporu, osobní, finanční, velmi si jí vážíme, děkujeme za to, že jste přišli a byli inspirací do dalších dní všem kolem sebe, že jste byli skvělý tým, že jste pomohli propojit světy…

Těšíme se za rok na 10. ročníku 24h cvičebním maratonu MaRS a …běžíme, jdeme, jedeme, tak jak kdo můžeme a jak nám to jde – na různých místech republiky, s jedním cílem – společně proti RS.

NF IMPULS

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email