Search
Close this search box.

Nenechte si milostný život kazit roztroušenou sklerózou

burning-match-911167__340

Sexualita je důležitou součástí života. Sexuální problémy, které postihují značnou část lidí s roztroušenou sklerózou, mohou negativně ovlivňovat pacientovo sebevědomí a spokojenost s vlastním životem.

Jaké obtíže se s tímto neurologickým onemocněním pojí a jak je řešit?

Trojí past

Roztroušená skleróza ovlivňuje mužskou i ženskou sexualitu, a to hned na několika frontách:

  • Některé zánětlivé změny v mozku a míše ovlivňují sexualitu přímo.
  • Symptomy roztroušené sklerózy jako únava, křeče v nohou nebo inkontinence stolice i moči na náladě nepřidají.
  • V neposlední řadě se roztroušená skleróza pojí s duševním vypětím, stresovými situacemi a emocionálními i sociálními problémy.

Kvalitní sexuální prožitek vyžaduje dobré vegetativní fungování, citlivost, svalovou koordinaci, nepřítomnost bolesti, dobrou termoregulaci, ovládání svěračů močového měchýře a konečníku. Dále je potřeba se na sex optimálně naladit (pocity bez přítomnosti deprese a úzkosti) a pozitivně vnímat vlastní tělo. Všechny tyto požadavky může roztroušená skleróza narušit.

„S urologickými a sexuálními obtížemi se setká během onemocnění a léčby roztroušené sklerózy téměř 100 % pacientů,“ zdůrazňuje primář Urologické kliniky VFN MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., PEFU, FECSM. Zároveň dodává, že žádná z těchto překážek není nepřekonatelná. „Pacienty jsme schopni léčit a pomoci jim. Je velmi důležité tyto obtíže diagnostikovat a to, aby se pacienti o nich nestyděli mluvit.“

Nemocní by měli hovořit jak se svým lékařem, tak s partnerem. Odborník může pomoci zejména v oblasti symptomů roztroušené sklerózy, které ovlivňují sexualitu přímo. Intimní partner by měl napomoci vyrovnat se s chorobou, psychická pohoda i důvěra jsou totiž pro spokojený sexuální život základem. Přínosem může být i psychologická podpora.

Muži by měli hledat pomoc u urologa

Roztroušená skleróza postihuje mladé lidi v produktivním věku, které problémy v sexuálním životě velmi trápí.

U mužů se jedná především o erektilní dysfunkci, nemožnost vyvrcholení, ztrátu citlivosti penisu, ztrátu libida.

Původ erektilní dysfunkce je způsobený hlavně poškozením nervových drah v přímé souvislosti s roztroušenou sklerózou. Může jít o hormonální, cévní nebo psychogenní poruchu. V případě takových obtíží je důležité svěřit se svému lékaři nebo přímo oslovit neurourologa, který se touto problematikou zabývá. Jejich seznam najdete na webových stránkách České urologické společnosti ( www.cus.cz ).

Vyšetření probíhá formou pohovoru, fyzikálním i laboratorním vyšetřením a ultrazvukem. Léčbou první volby obvykle bývají tabletové léky. Na vzájemné dohodě a příčině obtíží pak závisí, které léčivo si odnesete domů. Někdo preferuje pravidelné užívání malé dávky každý den, jiný užití léku hodinu před plánovanou sexuální aktivitou. Další variantou jsou tzv. podtlakové erektory.

Léčbou druhé volby je aplikace tzv. vazoaktivních látek přímo do topořivých těles penisu injekční stříkačkou s tenkou jehlou. Pacient se musí naučit si látku aplikovat sám. Ve výjimečných případech lze podávat také mužský pohlavní hormon – testosteron – nebo léky působící spíše jen jako afrodiziaka.

Problém se týká i žen

U žen s roztroušenou sklerózou jsou sexuální problémy minimálně 2× častější než v běžné populaci. Přesto se většina z nich nikdy se svým problémem nesvěří.

Jedná se především o sníženou citlivost v genitální oblasti, poruchy zvlhčování pochvy, bolest při pohlavním styku, snížení libida.

Významnou roli hrají i ostatní symptomy roztroušené sklerózy, jako jsou poruchy hybnosti, bolestivost nebo únava. Pacientky by měly překonat stud a svěřit se se svým problémem. Teprve pak může být řešen. Léčba musí být komplexní a podílí se na ní řada odborností (endokrinolog, gynekolog, urolog, event. fyzioterapeut či psycholog).

„Zpočátku jsem se utápěla ve vzpomínkách a bála se, že se můj problém už nevyřeší. Mám pro vás jednu radu. Žijte v současnosti a pracujte s tím, co máte. Nemusíte obětovat svoji sexualitu. Důležitá je fantazie a komunikace s partnerem. Naučila jsem svého přítele, kde se mě má dotýkat, kde to naopak necítím a kde dotyk přímo bolí. Zkoušíme nové věci, jedna cesta se zavře, ale hodně jiných možností se otevře,“ radí pacientka s roztroušenou sklerózou.

Plodnost a ochrana před početím

U mužů trpících roztroušenou sklerózou může vzniknout omezená neplodnost, pokud mají problémy s erekcí nebo ejakulací. Ženy s roztroušenou sklerózou nemají zpravidla problém otěhotnět. Těhotenství je však třeba v souvislosti s léčbou vhodně načasovat a naplánovat. Některé léky je třeba s určitým odstupem před početím vysadit. S tím může pomoci antikoncepce. Jsou použitelné všechny druhy, žádné specifické omezení v tomto případě neexistuje.

Zdroj:ulekare.cz

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email