Search
Close this search box.

Lékárny vydaly loni třikrát více konopí než v roce 2019. Pacienti ho mohou jíst i v bonbonech.

herb-2915337_1920

Spotřeba léčebného konopí v Česku rekordně vzrostla. Téměř jedenácti tisícům pacientů ho za rok 2020 lékárny vydaly celkem 59 kilogramů. To je víc než trojnásobek předloňského objemu.

Vyplývá to ze statistik Státní agentury pro konopí pro léčebné použití (SAKL). Lidé tuto rostlinu nejčastěji využívali na mírnění příznaků chronické bolesti. Za zvýšený zájem o konopí může také fakt, že od loňského roku zdravotní pojišťovny proplácejí 90 procent z jeho ceny.

Statistiky od loňského ledna do listopadu potvrzují rostoucí trend užívání konopí. Pro tlumení příznaků chronické bolesti lékaři předepsali 46 kilogramů, na roztroušenou sklerózu bylo vydáno 7 kilogramů. Objem konopí, kterým pacienti léčí Parkinsonovu chorobu, se pak pohybuje v řádech stovek gramů.

Léčebné využití konopí se v Česku uzákonilo v roce 2013, od té doby je jeho používání na vzestupu. V roce 2019 lékaři předepsali 17 kilogramů konopí, v roce 2018 to bylo 4,8. Roste také počet pacientů. Zatímco v roce 2018 jich bylo 811, o rok později 3724. Za rok 2020 eviduje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) 10 690 lidí, kteří si do konce listopadu konopí vyzvedli.

Želatinové bonbony

„Česká republika je navíc unikátní v tom, že pacienti berou konopí orálně, ve formě želatinových bonbonů, které se při snězení aktivují tělesným teplem,“ popisuje průkopník této léčby a vedoucí Centra léčby bolesti ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně Radovan Hřib. „Snížili jsme tím průměrnou spotřebu pacienta na 6 gramů měsíčně,“ dodává.

Tento způsob, na rozdíl od kouření či vaporizace, dosahuje stejných léčebných účinků při použití menšího množství konopí. Konečné číslo by tak při vynechání této metody bylo podle Hřiba ještě vyšší.

Stejně tak by se množství vydaného léčebného konopí ještě navýšilo, kdyby situaci v zemi neovlivnila koronavirová pandemie. Nedošlo kvůli ní totiž na potřebné školení lékařů o konopné léčbě. „Kvůli koronaviru nám v loňském roce velmi málo stoupl počet lékařů, kteří mohou konopí předepisovat,“ popisuje Hřib s tím, že jeho pracoviště v roce 2020 předepsalo zhruba 20 procent veškerého léčebného konopí v Česku.

Prvním krokem k exportu konopí by byla novela

Pacienti mají k dispozici konopí ze zahraničí nebo od jednoho českého producenta – Elkoplast Slušovice. Větší konkurenční prostředí a možnost vývozu českého konopí od poloviny letošního roku umožňuje připravovaná novela zákona o návykových látkách. „S vývozem dlouhodobě počítáme a už podnikáme patřičné kroky,“ uvádí majitel Elkoplastu Ladislav Krajča.
Zájemci o pěstování léčebného konopí pro domácí i zahraniční trh budou mít teprve po přijetí novely možnost ucházet se o certifikát správné výrobní praxe a licenci k pěstování rostlin konopí u SÚKL. Kromě toho budou ještě muset získat povolení k zacházení s návykovými látkami od ministerstva zdravotnictví. Tento trojí systém kontroly má podle ministerstva zaručit, aby nedocházelo k úniku konopí na černý trh, a také zachovat zdravotní bezpečnost finálního produktu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email