Search
Close this search box.

Bezbariérový festival „Žiju stejně jako Ty 2011 aneb Poznejme se navzájem“ – čtvrtý ročník této akce pro celé rodiny vyjíždí do regionů!

První zastávkou mimo hlavní město je letos Hradec Králové, do kterého akce zavítá v sobotu 4. června. V Šimkových sadech si tak 4. června od 11 do 22 hodin budete moci třeba zazávodit, zasportovat, vzdělat se, nakoupit si výrobky od zaměstnavatelů zdravotně postižených nebo si poslechnout přední kapely z české hudební scény...

Po třech letech konání festivalu v Praze vyjíždí festival poprvé i do regionů. První zastávkou mimo hlavní město je letos Hradec Králové, do kterého akce zavítá v sobotu 4. června. Právě Hradec Králové a jeho region se pyšní největším počtem ocenění v oblasti podpory osob se zdravotním postižením v celé České republice. A proto u nás napoprvé vyhrálo.

V královehradeckých Šimkových sadech si tak 4. června od 11 do 22 hodin budete moci třeba zazávodit, zasportovat, vzdělat se, nakoupit si výrobky od zaměstnavatelů zdravotně postižených nebo si poslechnout přední kapely z české hudební scény. Na své si přijdou i Vaše děti – můžete je nechat kreativně pracovat, malovat, sportovat nebo sledovat divadelní představení či speciální divadelní kursy pro děti. Na závěr Vás potěší pohled na barevný ohňostroj.

„Chceme, aby si každý mohl vyzkoušet na vlastní kůži, s čím vším se musí postižení lidé vyrovnávat každý den. Potkáte se s lidmi, které jejich postižení nebo životní kolize nezlomily, ale staly se pro ně odrazovým můstkem pro další život“, dodává za organizátora, Nadační fond pro podporu zaměstnávání osob se zdrav. postižením, paní Hana Potměšilová.

„Je dobré podporovat akce, jako je např. akce Žiju stejně jako Ty!. Podobných aktivit není nikdy dost. Dlouhodobě podporuji projekty pro osoby se zdravotním postižením, a to od školky až po důchodce, od vzdělávání až po sportování. Sama jsem se jako člen nadačního týmu zúčastnila předešlých třech ročníků a i letos se těším, že se zapojím do celého festivalového dění. Chci co nejvíce poznat lidi se zdravotním postižením v celé České republice, chci znát jejich problémy. Jenom tak jim budu schopna více porozumět a pomoci“, dodává poslankyně Lenka Kohoutová.

Po celý den na Vás bude čekat řada zajímavých aktivit a disciplín: sportovně-vzdělávací městečko, konzultační centrum pro hledání prác, tj. burza práce pro osoby se ZP přímo na místě, divadelní stany místního Divadla Drak, spolku The Divadlo a Nadace OKD, která si mimo divadelní program připravila pro návštěvníky výtvarné a žonglérské wokshopy a prezentaci 2 chráněných dílen z Královéhradeckého kraje.

A co dalšího festival představí? Parašutisty, záchranářský vrtulník, vozíčkářskou a slepeckou dráhu, lezeckou stěnu, asistenční psy, freestyle sporty, skákací hrady, trenažér F1, ukázky vojenské historické techniky, ukázky práce Městské policie, dětské městečko, soutěže o atraktivní ceny a mnoho dalšího.

Svoji regionální premiéru zde budou mít také zaměstnavatelé zdravotně postižených, kteří jsou držiteli ochranné známky Práce postižených, jejímž cílem je podpořit na trhu služby a výrobky, které prokazatelně vyrobily, balily či kompletovaly osoby se zdravotním znevýhodněním.

Na akci se představí na pět desítek lokálních, ale i regionálních společností, které mají zkušenosti s integrací, vzděláváním a zaměstnáváním znevýhodněných skupin obyvatel. Po celý den si může každý přijít zkusit změřit síly nejen ve sportovních disciplínách, ale na své si přijdou milovníci malování keramiky či výroby šperků.

Svým hudebním vystoupením se do akce zapojí například známí BUTY, CLOU, Olga Lounová, STANDBY, Bedňáci, Vega. Zatančí T-Bass a Amaro Phurd. Moderuje Tereza Tobiášová z TV Óčko. Akci přijdou podpořit například paní poslankyně Vladimíra Lesenská, primátor města Hradec Králové pan Zdeněk Fink a další osobnosti veřejného života.

V rámci letošního ročníku nastala i jedna malá změna, a to v názvu. Protože Hradec Králové již 3 roky pořádal velmi úspěšný festival sociálních služeb, rozhodli jsme se jeho název začlenit i do názvu našeho festivalu. 4. června tedy otevře své pomyslné brány všem svým návštěvníkům festival „Žiju stejně jako Ty! aneb Poznejme se navzájem“.

Podrobné informace o akci a pořadatelích najdete také na webových stránkách www.zijustejnejakoty.cz nebo na www.nfozp.cz. A dobrá zpráva na závěr – vstup na festival je úplně zdarma!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email