Search
Close this search box.

Od března funguje rozhodčí soud ve zdravotnictví. Zatím ho nikdo nevyužil

ČESKÝ ROZHLAS, Pacient si musí podle právníka Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců opatřit především dokumenty.„Výpisy ze své zdravotnické dokumentace, které prokazují, že skutečně trpí určitou nemocí, že léčbu potřebuje, byť je léčba nákladná a že mu ta léčba byla smluveným lékařským zařízením odmítnuta a jeho zdravotní pojišťovna se postavila odmítavě...

Od března funguje v České republice rozhodčí soud pro zdravotnictví, který by měl rychleji a levněji řešit spory s lékaři a zdravotními pojišťovnami. Zatím ale neřešil jediný spor, přitom je jich k řešení spousta. Jde o společný projekt ministerstva zdravotnictví a Hospodářské komory.

Například Sdružení mladých sklerotiků tvrdí, že na sto lidí s roztroušenou sklerózou stále zůstává kvůli penězům bez biologické léčby. To je přesně ten případ, který by mohl rozhodčí soud řešit. S koncem roku, kdy budou nemocnicím docházet peníze, podobných případů zřejmě přibude. Alena Zvěřinová ze Sdružení mladých sklerotiků ale říká, že nově diagnostikovaní pacienti jsou psychicky často na dně, s nemocnicemi si to nechtějí rozházet a nemají na soud sílu:„Jednak se dozví diagnózu, která je neléčitelná, která může vést v mnoha případech k těžké invaliditě a nikdo na světě neví, jak rychle bude invalidita postupovat. Je prokázáno, že v případě neléčení, v počátcích té nemoci, může invalidita postupovat rychleji. O to horší je psychický stav pacienta.“Pokud se pacient na rozhodčí soud obrátí, může být jeho spor řešen ihned. Může jít například o spory při placení léčení v zahraničí nebo překročení ročního limitu za poplatky a vrácení peněz pojišťovnou.

Do března byla jediná možnost – běžný soud, který je zdlouhavý a drahý.V některých případech se může rozhodnout dokonce do několika týdnů. Minimální poplatek je 800 korun.„Posléze jsou to 3 procenta z hodnoty předmětu sporu, takže záleží na tom, jakým způsobem bude spor ohodnocen,“ říká Marie Moravcová z rozhodčího soudu. Pacient musí mít výpisy ze zdravotní dokumentace. Pacient musí kontaktovat Hospodářskou komoru.

Pacient si musí podle právníka Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců opatřit především dokumenty.„Výpisy ze své zdravotnické dokumentace, které prokazují, že skutečně trpí určitou nemocí, že léčbu potřebuje, byť je léčba nákladná a že mu ta léčba byla smluveným lékařským zařízením odmítnuta a jeho zdravotní pojišťovna se postavila odmítavě k vyřízení jeho dotazu, kde léčbu čerpat může.“Málokdo je ale ochoten tyto věci napsat černé na bílém. Většinou se pacientovi říká, aby počkal, že se to vyřeší. Navíc je účast pro lékaře a pojišťovny dobrovolná.

A doktoři – třeba Sdružení ambulantních specialistů se už varovali, aby k rozhodčímu soudu nechodili. Vzdávají se tím totiž práva na klasický soudní spor.Rozhodčí soud pro zdravotnictví dosud neřešil jediný případPacienti více brání svá práva. Lékaře posílají k souduČeši se pojišťují do zahraničí, v EU stačí modrá kartičkaStovky pacientů budou kvůli chybě VZP bez lékařské péčePojišťovnám, které nedají peníze na platy lékařů, hrozí žalobyKraj a pražská záchranka se přou o financování letecké záchranné služby

Zdroj: | http://www.rozhlas.cz/_zprava/931938

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email