Search
Close this search box.

Dubí bude mít rehabilitační ústav zaměřující se na roztroušenou sklerózu

DUBÍ (U Teplic), Spolupracujeme s RS centrem v Teplicích. Lidí s RS a cévními mozkovými příhodami je bohužel čím dál více. Unás najdou kompletní péči od rehabilitačních služeb,lékaře až po lázeňské procedury...

Dubí – Senioři na Teplicku mají další domov důchodců. Vznikl v Tereziných lázních v Dubí. Ve městě, kde už dva domovy důchodců jsou. Tento se jmenuje Rezidence Tereza a výjimečný je tím, že je součástí lázní.

„Domov pro seniory Rezidence Tereza je koncipován jako zařízení integrované sociální a zdravotní péče. Velký důraz klademe na rozšířenou rehabilitační péči, naší předností je, že jsme součástí Tereziných lázní,“ řekla Lucie Jelínková, předsedkyně představenstva Tereziny Lázně Dubí. Celková kapacita ubytování v Rezidenci Tereza činí 65 lůžek a je rozdělena mezi Domov pro seniory a Domov pro osoby se zdravotním postižením od 27 let. „První patro bude pro pohybově zdatné důchodce. V danou chvíli je v rekonstrukci, v lednu bude vše hotovo. Druhé patro bude pro lidi, co mají problémy s pohybem, či jsou úplně upoutáni na lůžko,“ řekla Jelínková. Za největší výhodu celého komplexu považuje to, že je zcela bezbariérový. Aby vůbec mohl domov pro seniory vzniknout, muselo jeho vedení sehnat moře razítek. „Administrace byla dlouhá a náročná. Trvala jeden rok. Teď už jsme ve fázi, kdy máme všechna povolení a od nového roku můžeme přijímat seniory,“ sdělila Jelínková. Do budoucna by měl z lázní vzniknout rehabilitační ústav zaměřující se na roztroušenou sklerózu (RS) a cévní mozkové příhody. „Spolupracujeme s RS centrem v Teplicích. Lidí s RS a cévními mozkovými příhodami je bohužel čím dál více. Unás najdou kompletní péči od rehabilitačních služeb,lékaře až po lázeňské procedury.“ Lázně před 1,5 rokem koupila dvojice teplických podnikatelů Jelínek­Sobek. Domov seniorů nemá být jen pro bohaté. „Pobyt a základní péče je drahá jako v jakémkoliv jiném domově důchodců. Pokud klient bude chtít například perličkovou koupel, tak si ji připlatí,“ vysvětlila předsedkyně představenstva Jelínková.

Domovy důchodců už dávno nejsou nedobytné ústavy,kam byli staří lidé odkládáni tzv. na dožití. Zkušenosti na západ od našich hranic jasně ukazují, že i v pokročilejším věku chtějí žít důstojně. „O přestěhování do domova důchodců uvažuji čím dál více. Manžel umřel před pěti lety a samotnou bydlet ve velkém bytě mě už nebaví a navíc je to poměrně finančně náročné. Nechám ho vnučce,” sdělila 75letá Jana Švecová z Teplic.

Zdroj: Děčínský deník

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email