Search
Close this search box.

Harcujeme z Harcova na Kolo pro život dobrovolně a moc rádi

Přečtěte si článek Miroslava Zachariáše, pacienta s roztroušenou sklerózou, který ač sám bojuje s ereskou, pozitivně motivuje své klienty léčící se z drogové závislosti či s mentálním postižením, aby přijali volbu léčit se ve volných chvílích jízdou na kole...

Jsem asi jeden z mála, kdo s klienty na závody Kolo pro život jezdí od prvního závodu, prvního ročníku na vimperském Vodníku. Dříve jsem akce navštěvoval s klienty léčícími se z drogové závislosti, v posledních dvou letech s klienty mentálně postiženými Liberec – Harcov, kde pracuji jako asistent. Tradice učit klienty využívat aktivně volný čas na kole mi připadá dodnes úžasná, trvá již šestnáct let a jsem rád, že jsem si ji prosadil.

"Moji klienti", kteří přijali volbu léčit se ve volných chvílích jízdou na biku, nikdy nelitovali. Neměli dobrá kola, spíš staré kostitřasy, ale statečně jezdili bez valné možnosti zlepšit své umístění a akce KPŽ si užívali. Tento fakt nás terapeuty z Harcova dlouhodobě trápil, ale nebylo v našich silách a finančních možnostech pořídit modernější stroje.

Proto jsme v letos v červnu s velikou pokorou přijali dar od Nadace České spořitelny v podobě nových kol Specialized, na kterých jsme jeli premiérový závod právě "doma" v Liberci. Vlastně úplně poprvé jsme jeli tréninkově docela dlouhý, téměř stokilometrový výlet po cyklostezkách českým, německým a polským pohraničím. To bylo týden před Libercem a pak už sobotní liberecký závod ve Vesci. Všichni, kdo absolvovali na Ještěd Tour trasu C na 31 km, ví, že zrovna tady byla kratší trasa nesmírně náročná s nebývalým převýšením přes 1000 m, ale harcovští klienti i kola obstáli a ve zdraví a bez škrábanců dorazili do cíle s úžasnými dojmy z jízdy na nových, lehčích a rychlejších strojích!

Obrovský dík patří Nadaci České spořitelny, která nám kola nezištně poskytla. Pro klienty, kteří si kolo oblíbili, je to ten největší dárek. Vím, o čem mluvím. Pro mě osobně je také kolo ten nejlepší možný způsob jak při mé nevyléčitelné nemoci – RS mohu vůbec sportovat. Po zjištění diagnózy jsem byl nucen vyměnit starty na lyžařských a atletických maratonech za kolo, ale jsem tomu rád. „Díky,“ chci říci dnes už mému kamarádovi Romanovi Čermákovi, který mně i mým klientům celá léta zajišťuje bezplatně startovné na všech závodech KPŽ. Také to je pro nás nesmírně důležité, asi tušíte, že klienti podobných institucí zrovna penězi neoplývají.

Co říci na závěr? Kolo se pro nás stalo velmi důležitým prostředkem k využití volného času a "nadstavbou" jsou právě starty na závodech Kolo pro život. Je to nejlepší možnost ověřit si své psychické i fyzické síly mezi dalšími „zdravými“ závodníky. Speciální poděkování patří paní Dáše Sladké z Nadace České spořitelny, a paní Veronice Daďové z marketingu České spořitelny, které nám ke kolům výrazně pomohly. Moc si také ceníme přístupu firmy Specialized, konkrétně velmi vstřícného jednání Jaroslava Pecháčka a Daniela Klotze, kteří zprostředkovali prodej kol za minimální cenu. Také jim patří velký dík.

S novými koly budeme rádi putovat na další starty závodů Kolo pro život a stejně jako generální partner tohoto projektu budeme seriálu věrní.

Miroslav Zachariáš, zdroj: https://www.kolopro.cz/harcujeme-z-harcova-na-kolo-pro-zivot-dobrovolne-a-moc-radi.htm

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email