Search
Close this search box.

Ergoterapie pomáhá v každodenním životě s roztroušenou sklerózou

bathroom-2094716_960_720

Ergoterapie vám dokáže opravdu významně zpříjemnit každodenní život s roztroušenou sklerózou. Víte, čím se zabývá, kde ergoterapeuta hledat a co vám může nabídnout?

Ergoterapie je relativně nový obor, to mu ale neubírá na důležitosti. Představuje jednu ze základních součástí léčby i prevence. Má mnoho rysů podobných s fyzioterapií. Ergoterapie však začíná tam, kde fyzioterapie končí. Fyzioterapeut vám pomůže s cvičením a posílením potřebných svalů. Už se ale nezabývá praktickým využitím těchto dovedností.

Ergoterapie řeší praktické otázky

Roztroušená skleróza je jednou z mnoha diagnóz, u kterých ergoterapie pomáhá. Hlavním terapeutickým prostředkem v ergoterapii je smysluplná činnost či zaměstnání, které pomáhají k obnově postižených funkcí. Zvolené činnosti musí zohledňovat individuální potřebu každého člověka, aktuální zdravotní stav i podmínky prostředí, ve kterém žije. Důležité je poskytnout ergoterapeutovi co nejpřesnější informace, aby pochopil danou situaci a mohl zvolit efektivní metody řešení.

Ergoterapeut

Provádí nácvik porušených aktivit potřebných k sebeobsluze (např. oblékání, umývání, stravování, nácvik úchopu, jemné motoriky) a později i náročnějších aktivit ke zvládání činností v domácnosti nebo v zaměstnání; pomáhá s výběrem vhodných kompenzačních pomůcek; zabývá se trénováním kognitivních funkcí (trénink paměti, pozornosti) a zvládáním únavy; poradí vám s úpravami domácího prostředí (změna umístění předmětů a nábytku, instalace speciálního zařízení a pomůcek, event. stavební úpravy a úpravy většího typu – rozšíření dveří, výměna vany za sprchový kout, instalace schodolezu, ramp apod.); napomáhá s plným zapojením do aktivit sociálního prostředí a komunity; podporuje zdraví a duševní pohodu prostřednictvím smysluplné aktivity; navrhuje vhodnou prevenci ztráty soběstačnosti.

Zaměstnání je důležité

Ergoterapeutická vyšetření se zaměřují na hodnocení běžných denních činností, funkční hodnocení a hodnocení prostředí. Základem je samozřejmě rozhovor. Je třeba být k ergoterapeutovi upřímný a nic mu nezatajovat. Bude se zajímat, co od ergoterapie čekáte, jaká jsou vaše přání a co vás trápí. Pravděpodobně dojde i na testy, dotazníky či sebehodnoticí škály. Kvůli zhodnocení prostředí vás ergoterapeut může navštívit doma, případně i v práci.

Vhodné zaměstnání jednoznačně přispívá ke kvalitnějšímu životu. Mnozí lidé s roztroušenou sklerózou opouštějí zaměstnání kvůli únavě, funkčnímu postižení nebo narušení kognitivních funkcí. Ztráta zaměstnání ovšem narušuje nejenom rodinné příjmy, ale i sebedůvěru. Díky ergoterapii a v lepším případě i vstřícnosti zaměstnavatele je u řady lidí možné pokračovatv práci i přes zdánlivě nepřekonatelné překážky.

Pro ty, kteří opravdu odejdou ze zaměstnání, jsou důležité náhradní aktivity – i s tím ergoterapeut poradí. Měly by vás bavit a zároveň udržovat vaše schopnosti a dovednosti, trénovat nejenom hybnost, ale i paměť či soustředění.

Ergoterapii hradí zdravotní pojišťovna

Ergoterapeuta se specializací na neurologickou problematiku je možné najít v rehabilitačních ústavech nebo na větších rehabilitačních odděleních nemocnic. Kontakty na konkrétní ergoterapeuty se znalostí problematiky neurologického onemocnění naleznete i na webu www.msrehab.cz nebo www.ergoterapie.cz.

Pokud je ergoterapie doporučena lékařem, hradí ji zdravotní pojišťovna. Služeb ergoterapeuta je možné využít i jako samoplátce.
Máte-li starosti se zvládnutím některých aktivit běžného života, promluvte si o tom se svým lékařem a zkuste ergoterapii. Možná budete příjemně překvapeni, kolik toho pod vedením odborníka zvládnete vlastními silami.

Zdroj: ulekare.cz

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email