Search
Close this search box.

Bílkovina snižuje riziko vážného průběhu covidu, ukazují předběžné výsledky na stovce pacientů

syringe-3848830_960_720

Přípravek obsahující bílkovinu interferon beta podle předběžných výsledků klinických testů u pacientů s covidem-19 výrazně snižuje riziko vážného průběhu nemoci. Uvedla to britská společnost Synairgen, která léčivo vyvíjí, napsal v pondělí zpravodajský web BBC. Interferon beta je látka, kterou si tělo umí přirozeně vytvářet při boji proti virům. Pacienti s koronavirem dostali bílkovinu k inhalaci s cílem podpořit imunitní reakci.

Předběžné výsledky naznačují, že se u hospitalizovaných pacientů s koronavirem, kterým byl přípravek podán, o 79 procent snížilo riziko vážného průběhu nemoci, při němž může být nutná plicní ventilace.

Látka podle předběžných závěrů také výrazně u nemocných snížila dušnost a o třetinu zkrátila dobu nutné hospitalizace, v průměru z devíti na šest dnů.

Do studie bylo zapojeno 101 dobrovolníků, kteří byli přijati k léčbě covidu-19 v devíti britských nemocnicích. Polovině byl podán experimentální lék, zatímco ostatní dostali placebo.

Pokud se ale prokáže, že účinnost přípravku odpovídá vyjádření Synairgenu, půjde o významný krok kupředu v boji s koronavirem. Vedoucí studie Tom Wilkinson poznamenal, že pokud se stejná úspěšnost prokáže i při větších testech, bude nová léčba představovat „obrat ve hře“. Podle jeho týmu může být přípravek ještě účinnější při podání v raném stádiu nemoci.

Interferon beta patří k první linii obrany těla proti virům a varuje před očekávaným virovým útokem. Nový koronavirus ale patrně jeho tvorbu potlačuje, aby se nesetkal se silnou reakcí imunitního systému.

Nový přípravek je podáván přímo do dýchacích cest ve formě aerosolu. Předpokládá se, že přímá dávka proteinu v plicích vyvolá silnější antivirovou odpověď, a to i u pacientů s oslabenou imunitou.

Interferon beta se běžně používá při léčbě roztroušené sklerózy.

Zdroj:irozhĺas.cz

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email