Search
Close this search box.

V Žirči přivoníte k bylinkám a prožijete svůj levandulový, dobromyslový nebo tymiánový léčivý příběh

čro_hk

Od jara do podzimu se Bylinková zahrada Josefa Kamela v barokním areálu Žireč proměňuje v oázu klidu, odpočinku a rozjímání nad životem. A také se tam odehrávají léčivé příběhy. Jeden uslyšíte i v reportáži, kterou mezi voňavými záhony natočila v doprovodu správce zahrady Jana Lonce redaktorka Vlaďka Wildová.

Barokní areál Žireč je místem příběhů. Některé z nich ožívají i v nejstarší bylinkové zahradě ve východních Čechách. Právě tady a v sousedním přírodním žirečském parku rádi odpočívají i klienti Domova sv. Josefa, které roztroušená skleróza upoutala na vozík.

Vy svou návštěvou potěšíte nejen sebe, ale podpoříte i péči o tyto pacienty. A dozvíte se také, proč zdejší zahrada nese jméno jezuitského misionáře Georga Josepha Kamela.

Jezuita Josef Kamel, významný botanik a lékárník pocházel z Moravy. Popsal mnoho léčivých bylin a věnoval se také charitativní práci. I proto patří jeho jméno k žirečské bylinkové zahradě, která navazuje na tradici klášterních zahrad, jež zakládali už benediktini ve 13. století.

Chráněný pěstební příběh v Žirči

Bylinková zahrada Josefa Kamela v Žirči byla otevřena v květnu roku 2013 na místě staršího zahradnictví, které navazuje hlavně na středověké klášterní bylinkové zahrady. Příchozím se tu věnují lidé se sníženou pracovní schopnost a s pomocí asistentů tady podle svých možností „zahradničí”, ale hlavně odpočívají, žirečtí pacienti.

Objevíte zde i tematické záhony od biblického přes mátový, šalvějový a mnohé další. A co o světě bylin ještě nevíte, to se dozvíte přímo na místě. Mezi záhony můžete procházet, relaxovat na lavičkách, cesty jsou přizpůsobené i pro vozíčkáře.

Kovanou branou u historické oranžérie projdete ze zahrady do přírodního parku, prožijete si svou cestu růžovým loubím a můžete také obdivovat secesní altán, ve kterém se konají i svatební obřady.

V parku je od roku 2017 přístupné cyklomuzeum s největší stálou expozicí cyklistiky ve střední Evropě. I tady je chráněné pracoviště, ve kterém vás obslouží pracovníci se sníženou pracovní schopností.

zdroj: https://hradec.rozhlas.cz/v-zirci-privonite-k-bylinkam-a-prozijete-svuj-levandulovy-dobromyslovy-nebo-8282145

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email