Search
Close this search box.

Epilepsie

Epilepsie a roztroušená skleróza jsou nejčastějšími neurologickými nemocemi dospělých lidí mladšího a středního věku. Tyto choroby se sice mohou vyskytnout u jednoho pacienta nezávisle na sobě, nejčastěji je však epilepsie způsobená poškozením neuronů při RS.
Epilepsie postihuje asi 2–3% pacientů s RS.

Epileptický záchvat může být prvním projevem RS, u většiny nemocných se objevuje až po stanovení diagnózy. V dalším průběhu nemoci se mohou epileptické záchvaty vyskytovat během atak, ale vliv epilepsie na průběh RS se neprokázal.

Většina RS pacientů reaguje na léčbu antiepileptiky velmi dobře, jenže někteří pacienti mohou být k této léčbě rezistentní. Při užívání antiepileptik je třeba dát pozor na vedlejší účinky, mohou totiž napodobit ataku. Během antiepileptické léčby může dojít ke zvýšení jaterních testů nebo ke snížení počtu bílých krvinek a krevních destiček, proto je vhodné pravidelně jejich stav kontrolovat. Interakce mezi antiepileptiky a DMD nejsou známé, nedoporučuje se však podávat DMD pacientům, kteří odpovídají špatně na léčbu antiepileptiky a mají časté záchvaty.

Více o epilepsii naleznete na http://www.clpe.cz/

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email