Search
Close this search box.

Kouření

Kouření je škodlivé obecně, proto je diskuze o tom, zda by jakkoliv nemocný člověk měl přestat kouřit, naprosto zbytečná.
Kouření zdraví zkrátka neprospívá. Obecně je známo, že kouření je rizikem rakoviny plic a jiných typů nádorů, urychluje proces kornatění tepen, je proto rizikovým faktorem srdečních infarktů nebo mozkových příhod, kuřáci trpí častěji chronickým zánětem průdušek a rozedmou plic. Kouřením se dostává do plic a do krevního oběhu řada toxických látek, které tělo musí zneškodnit, spouští se tak kaskáda zánětlivých procesů.

RS, kde autoimunitní zánět je primární příčinou nemoci, tak může být kouřením potencována. Byly provedeny samozřejmě i studie o tom, jak kouření ovlivňuje roztroušenou sklerózu. Kouření je považováno za stejný rizikový faktor k vyvolání RS jako nedostatek vitamínu D či EB virus a infekční mononukleóza, a to zejména u dospívajících až do věku 26 let.

Bylo prokázáno, že aktivní kouření zkracuje dobu do sekundární progrese a také to, že exkuřáci mají aktivitu nemoci dle MR mozku srovnatelnou s nekuřáky, proto přestat kouřit může příznivě ovlivnit průběh a aktivitu RS. Zatím nebylo potvrzeno, že by kouření matky v těhotenství zvyšovalo riziko plodu pro RS. Nikotin v cigaretách zřejmě sám o sobě škodlivý není, jak dokladuje např. jedna švédská studie, ve které byl tabák šňupán, dokonce takto aplikovaný nikotin by mohl mít na imunitní systém příznivý vliv a snižovat riziko vzniku RS.

Na internetu jsou publikovány výsledky mnoha studií stran kouření u RS, ale pokud chce pacient aktivně ovlivnit svůj přístup k léčbě, odložení cigarety může být prvním krokem.

MUDr. Jana Volná

PŘEDNÁŠKA Prof. E. Králíková, 3. interní klinika VFN, Kouření a RS

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email