Search
Close this search box.

Dačice, zámek (NKP)

Jihočeský kraj

Dnešní empírový zámek stojí v místě původního renesančního, později barokně upravovaného sídla. Stavbu čtyřkřídlé budovy se čtvercovým nádvořím iniciovali Krajířové z Krajku. Architektonický návrh pochází zřejmě od italského architekta Francesca Garofa de Bisson. V 17. století vlastnili panství Berkové z Dubé, avšak k větším stavebním zásahům došlo až za nových majitelů, Osteinů. Barokní přestavba v 1. polovině 18. století byla realizována na základě návrhu Francesca Camelliho. Po přelomu století bylo sídlo dále upraveno v empírovém stylu. Stavitele Riedla zde vystřídal vídeňský architekt Schleps, který se zasloužil o vnitřní úpravu zámku a především o monumentální schodišťovou halu s mramorovým památníkem Bedřicha K. Dalberga-Osteina. V hlavním zrcadlovém sále jsou instalovány portréty významných historických osobností, mezi další vystavené obrazy v salónech patří například díla malířů J. Abela, K. Agricoly a dalších. Zámeckou knihovnu zdobí mimo jiné i podobizna básnířky Terezie Dalbergové od malíře Františka Kupky.

Návštěvníkům na vozíčku je zámek přístupný v omezeném rozsahu. Zcela volně je možné se pohybovat po nádvoří a krásném, dobře udržovaném zámeckém parku v přírodně krajinářském stylu s kapličkou a rozmanitými druhy stromů, keřů a bylin. Po překonání dvou schůdků se lze dostat i do přízemí zámku, kde může návštěvník shlédnout část prohlídkové trasy. 

S malou pomocí se mohou lidé na vozíku dostat do muzea, konkrétně do expozice první kostky cukru na světě, která byla vyrobena v roce 1843 právě v Dačicích.

Od roku 2017 jsou k dispozici nové bezbariérové toalety, stejně tak nová bezbariérová zámecká kavárna.

půdorys

380 01 Dačice
tel./fax: 384 420 246
www.zamekdacice.cz
info@zamekdacice.cz

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email