Search
Close this search box.

Otevřeli jsme Chytré byty. Roztrušte to dál!

Snímek obrazovky 2024-06-14 150446

Zapnout si rádio nebo třeba rozsvítit. Drobnosti, které pro lidi v pokročilém stádiu roztroušené sklerózy často představují nepřekonatelnou komplikaci.

První svého druhu u nás 

V pondělí 6. května 2024 jsme otevřeli tři Chytré byty. První zařízení svého druhu v Česku. Inteligentní a asistivní technologie v Domově sv. Josefa používáme už dlouho. Takto vybavené byty podporující větší soběstačnost nám ale dosud chyběly.  Díky nim mohou být lidé s roztroušenou sklerózou alespoň částečně samostatní. I ti, kteří nehýbou rukama, mohou ovládat počítač nebo mobilní telefon a tím zařízení celého bytu. 

Mám před sebou ústní tyčinku, kterou jezdím pomocí úst doleva, doprava, nahoru a dolů,“ popisuje pan Josef jak používá myš s dutou tyčkou ovládanou ústy. Prostřednictví této trubičky otevře například okno, reguluje intenzitu osvětlení, zatáhne rolety. Josef je členem týmu CITAK – Centra informačních technologií a alternativní komunikace. A i když kvůli roztroušené skleróze hýbe jenom hlavou, je díky chytrým technologiím alespoň částečně samostatný. V CITAKu zkouší různé druhy technologi. A také je vyvíjí. 

2024_04_dsj_frantisek_slavnostni_otevreni1668

Neuvaří sice kafe, ale sám zapne konvici 

Chytré technologie nejsou všemožné, mohou ale usnadnit a ulehčit práci pečujícím osobám, které se o nemocné starají. V Česku je kolem 25 tisíc lidí s roztroušenou sklerózou. Z toho skoro 6 tisíc je v pokročilém stádiu nemoci. „U dlouhodobých pobytů je to stále zaplněné na 100 % a čekací doba je v řádu spíš let,“ vysvětluje vedoucí Domova, Dominik Melichar, proč jsme se rozhodli postavit právě Chytré tréninkové byty.

Během pobytu, který trvá až 3 měsíce, se může klient tyto chytré technologie naučit používat. Nejde ale o technologie, které stojí statisíce. Snažili jsme se vybírat takové, které jsou v řádu stokorun. Jako například chytrá zásuvka, kterou můžeme rozsvítit lampičku, výškově upravit kuchyňskou linku, zapnout rychlovarnou konvici nebo zapnout rádio nebo televizi. 

2024_04_dsj_frantisek_slavnostni_otevreni1657

Revoluce v péči o nemocné roztroušenou sklerózou

Naším cílem je pomoci klientům k tomu, aby se s chytrými technologiemi naučili pracovat, aby se u nás inspirovali. A poté si je třeba zakoupili domů. Na některé pomůcky lze žádat finance přes pojišťovnu, úřad práce, nebo různé nadace. I s tím klientům pomůžeme. 

Chytré byty jsou součástí odlehčovacího pobytu. Pro koho je tato služba vhodná a jakým způsobem se do ní přihlašovat, se dozvíte zde

Víte o někom, komu by odlehčovací pobyt v Chytrém bytě pomohl? Roztrušte to dál! Jen díky vám se to dostane k těm, kteří to nejvíce potřebují. 

Máte zájem o odlehčovací pobyt?

Kontaktujte naši Odbornou poradnu na tel. č. 491 610 620 každý všední den od 8 do 15h, nebo emailem na poradna@dsj-zirec.cz.

Zdroj: Domov sv. Josefa v Žírči

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email