Search
Close this search box.

Rodiče pobírající přídavky na děti nebudou muset od září platit školkovné

kid-g9a2db2744_1920

S novým školním rokem končí povinnost platit školkovné pro rodiče, kteří pobírají přídavky na děti. Nově také stanovuje výši školkovného zřizovatel školky.

Ministerstvo školství vyhláškou rozšířilo okruh osob, které nemusí hradit náklady spojené s umístěním dítěte do mateřské školky, tzv. školkovné. Osvobození od poplatku se však týká pouze veřejných (státních) mateřských škol. Rovněž se stanovuje nový postup pro určení výše školkovného.

Stanovení výše úhrady školkovného získá jasná pravidla

Dosud bylo stanovení výše úplaty za předškolní vzdělávání v kompetenci ředitelů těchto zařízení. Z toho důvodu však vznikaly celkem velké rozdíly v cenách napříč různými obcemi. Ještě pro předchozí školní rok nesměla částka školkovného překročit 50 % skutečných průměrných měsíčních neinvestičních nákladů mateřské školky.

Na základě velkých rozdílů ve výši školkovného a zmatků v tom, co je neinvestiční výdaj, změnilo Ministerstvo školství postup pro stanovení výše této úhrady.

Nově bude úhrada souviset s výší minimální mzdy a stanovovat ji bude zřizovatel (stát, kraj, obec). „U mateřských škol se bude jednat o úplatu ve výši maximálně 8 % základní sazby minimální měsíční mzdy, u zájmového vzdělávání ve školních družinách a školních klubech o maximálně 4 %,“ uvádí vyhláška Ministerstva školství.

Výši minimální mzdy upravuje nařízení vlády č. 567/2006 Sb. Stanovena je pro rok 2024 ve výši 18 900 Kč za měsíc. U mateřských škol tak bude pro tento školní rok výše školkovného maximálně ve výši 1512 Kč za měsíc. Ve školních družinách pak 756 Kč za měsíc.

Výši úplaty musí zřizovatel stanovit nejpozději do 30. června předcházejícího školního roku a vždy informovat vhodným způsobem zákonné zástupce. V nynější době by tedy již sazby školkovného měly být pro školní rok 2024/2025 zřizovateli stanoveny.

Nejvyšší školkovné platí rodiče v Praze
„Podle České školní inspekce (ČŠI) činila ve školním roce 2020/21–2021/22 průměrná výše měsíční úplaty za předškolní vzdělávání v ČR ve školách zřizovaných obcí, krajem a MŠMT 387 Kč. Nejvyšší průměrná měsíční úplata byla vybírána v Praze (750 Kč), ve Středočeském (493 Kč) a Libereckém kraji (447 Kč). Naopak nejnižší měsíční úplatu hradili rodiče na Vysočině (233 Kč), v Olomouckém (267 Kč) a Jihočeském kraji (303 Kč),“ popisuje analýzu od ČŠI důvodová zpráva návrhu vyhlášky.

Kdo je osvobozen od platby školkovného?
S novým způsobem stanovení výpočtu školkovného se rovněž rozšiřuje okruh osob, které jsou od plateb školkovného osvobozené. Od nového školního roku 2024/2025 budou od školkovného osvobozeni ti, kteří jsou příjemci přídavků na děti.

„S ohledem na rodiny s nižším sociálním statutem je rovněž žádoucí, aby byl rozšířen okruh osob, které mají nárok na osvobození od úplaty v předškolním a zájmovém vzdělávání – dochází k rozšíření o rodiny pobírající přídavek na dítě. Osvobození bude možné požadovat od školního roku 2024/25,“ zdůvodňuje rozšíření osvobození návrh vyhlášky.

Podle vyhlášky o předškolním vzdělávání jsou od školkovného osvobozeny tyto osoby:

  • zákonný zástupce dítěte, který pobírá opakující se dávku pomoci v hmotné nouzi,
  • zákonný zástupce nezaopatřeného dítěte, pokud tomuto dítěti náleží zvýšení příspěvku na péči,
  • rodič, kterému náleží zvýšení příspěvku na péči z důvodu péče o nezaopatřené dítě, nebo
  • fyzická osoba, která o dítě osobně pečuje a z důvodu péče o toto dítě pobírá dávky pěstounské péče, pokud tuto skutečnost prokáže řediteli mateřské školy a
  • od školního roku 2024/2025 rovněž zákonný zástupce pobírající přídavek na dítě.

Školkovné také nehradí předškoláci (ti, kteří k 31. 8. 2024 dosáhli věku 5 let) a děti s odkladem školní docházky.

Slevu na dani za školkovné již nelze za rok 2024 uplatnit
Ještě za rok 2023 si mohli zaměstnanci i OSVČ zaplaceným školkovným snížit výši daně, a to do maximální výše 17 300 Kč za rok, tato částka odpovídala minimální mzdě v roce 2023, ale vždy záleželo na výši reálně zaplacených nákladů za školku. Slevu na dani si mohl uplatnit vždy jeden z rodičů, který žil s dítětem ve společné domácnosti.

Při podávání daňového přiznání (u OSVČ) nebo ročního zúčtování daně (u zaměstnanců) za rok 2024 však již tuto slevu na dani uplatnit nepůjde.

Jak žádat o příspěvek na dítě přes aplikaci Jenda

Zdroj: YouTube.com / Ministerstvo práce a sociálních věcí/ Finance.cz

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email