Search
Close this search box.

Pozvánka na vernisáž “Inkluzívní móda a/typik”

výstava

Vernisáž výstavy proběhne 2. října od 18. hodin v Městské knihovně v Praze – Jezerka. Výstava se věnuje inkluzivní móde – móde, která nerozlišuje těla na normální a „ta druhá“. Inkluzivní móda vytváří oděvy pro všechny. Handicap, vnější a vnitřní odlišnosti či radikálně etický přístup k oděvnímu průmyslu nejsou překážkou, ale cestou, kterou se má móda dnes ubírat.  

Pět participantek a participantů s autorkou vytvořilo oblečení na míru, které odpovídá jejich potřebám a přáním, ať už se jedná o citlivou kůži následkem nemoci motýlích křídel, haptický oděv pro hudebnici se zrakovým postižením nebo malíře na autistickém spektru, pro kterého je nákup oblečení noční můrou.

Výstava a/typik dokumentárním přístupem zachycuje zkušenosti a témata participantů*tek a nechává zaznít jejich hlas, různé perspektivy na módu, odlišnosti a vizáž, založené na estetice kůže, křehkosti a aktivismu. Zahrnuje samotné oděvy, fotografie participantů*tek v jejich přirozeném prostředí a ukázky materiálů.

A/typik hledá oděvy, které sednou každé*mu bez rozdílu. Přizpůsobuje se individuálním potřebám, aby vytvořil oblečení pro celou škálu komunit, bez ohledu na konfekční velikost, normu zdravých a nezdravých těl, gender či společenský status.”

Víc o projektu se dozvíte na https://baaa.cz/atypik/

Pobočka Jezerka je bezbariérová, vstup volný.

Adresa:  Městská knihovna v Praze – Jezerka, Nuselská 603/94, Praha 4.

MgA. Barbara Horáková Fehérová, autorka projektu a/typik

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email