Search
Close this search box.

Zúčastnili jsme se 7. ročníku Roskiády v Nymburce

Ve dnech 13.-15. září 2024 se konal 7. ročník Roskiády – sportovních her pacientů s roztroušenou sklerózou, který se konal, jako obvykle, ve Sportovním centru v Nymburce. Za naší Rosku Česká Lípa se zúčastnilo 8 členů pod vedením paní předsedkyně Zofie Doškářové.

Ubytovali a stravovali jsme se přímo v areálu Sportovního centra a v této souvislosti musím kvitovat vysokou úroveň poskytnutých služeb. V pátek 13.9. odpoledne se konalo celorepublikové shromáždění delegátů Unie Roska. V předsálí kongresového sálu byla realizována presentace firmy Meyra nabízející různé druhy invalidních vozíků.

Pro všechny účastníky Roskiády pak byla určena přednáška paní Doc.PhDr.Dr.phil Laury Janáčkové (psycholožka, sexuoložka, zakladatelka Institutu partnerských vztahů) na téma „Zvládání nadlimitních životních situací“. Předmětem byla problematika stresu, jeho příčin, vlivu na zdraví člověka a způsoby jeho zvládání. Stres charakterizovala jako nadlimitní životní zátěž v důsledku vzniku a působení různých stresorů, jimž je člověk vystaven, přičemž se s nimi každý vyrovnává různě.

Hlavním soutěžním dnem byla sobota. Po nástupu soutěžících dle jednotlivých spolků přivítala účastníky sportovních her paní Ing. Jiřina Landová, předsedkyně Výkonné rady Unie Roska, seznámila nás s programem a pravidly soutěží.

Pro hodnocení výsledků soutěží byla ustavena komise rozhodčích pro jednotlivé discipliny Soutěžilo se v 10 disciplinách: stolní tenis, hod míčem na koš, střelba hokejkou na branku, kop na branku, hod míčem do koše ze sedu, šipky, plavání, vrh koulí, Boccia, hod kroužky na cíl. Soutěžili jednotlivci, zvlášť ženy a muži. Pouze v Boccia soutěžila družstva. Soutěže probíhaly ve sportovní hale na vymezených stanovištích, kde se postupně vystřídali zástupci jednotlivých organizací. Soutěž v plavání proběhla v přilehlém bazénu a hod koulí v koulárně. Soutěží se zúčastnilo celkem 84 soutěžících z celkového počtu 102 osob přítomných na sportovních hrách. Rosku Česká Lípa zastupovalo 7 žen v různých disciplinách. Poslední discipliny, které uzavřely soutěžní den bylo plavání a hod koulí. Následně se sešla komise rozhodčích, aby vyhodnotila výsledky v jednotlivých disciplinách a stanovila pořadí 3 nejúspěšnějších soutěžících.

Po večeři proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků soutěžního dne, které moderovala paní Ing. Jiřina Landová. Současně nám představila pana Francesca Tabelliniho trenéra oddílu basketbalu v Nymburce (pochází z Itálie a trénuje oddíl prvním rokem) a pana Jakuba Tůmu člena družstva. Krátce se představili a pohovořili o práci a výsledcích oddílu, který získal již po devatenácté titul mistra republiky. Pan Tůma je aktivním sportovcem už řadu let, přičemž se musí vyrovnat (a to úspěšně) s onemocněním roztroušenou sklerózou.

Oba pánové pak přistoupili k předávání cen vítězům jednotlivých disciplin, kteří se umístili na 1.-3. místě. Vítězní účastníci byli dekorování medailí, obdrželi diplom a malý dárek. Za Rosku Česká Lípa bodovaly paní Ludmila Bittnerová ve vrhu koulí a Zofia Doškářová v hodu míčem na koš. Po skončení oficialit jsme chvíli poseděli s přáteli v družné zábavě.

Roskiádu jsme ukončili v neděli 15. září. Po snídani ještě proběhla soutěž v pexesu a pak byl kvíz. Následně jsme se rozloučili a rozjeli do svých domovů.

Lze konstatovat, že naše akce byla úspěšná a prokázala schopnosti lidí i přes onemocnění RS. Musím ocenit úsilí a dobré výsledky účastníků s větším hendikepem (vozíčkářů a lidí z hůlkami). Někteří z nich dokonce dosáhli i na stupně vítězů. Setkání přispělo m.j. k utužení našich vztahů a navázání nových kontaktů. Budeme se těšit na další ročník Roskiády.

Na závěr se sluší poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě a organizaci a také všem sponzorům. Paní Ing. Veronika Borkovcová děkuje za podporu Rosky Liberec ze strany Krajského úřadu Libereckého kraje.

fota a text: Ing. Pavel Březina

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email