Search
Close this search box.

Infekce

RS je autoimunitní onemocnění tzn., že imunitní systém při RS přestává organismus bránit, ale naopak jej sám napadá a poškozuje. Každá infekce (ať již virová, bakteriální, plísňová, parazitární) imunitní systém dále stimuluje a tak může zhoršovat průběh autoimunitních onemocnění.
Některé virové infekce jsou považovány samy o sobě za riziko vzniku RS, zejména EB virus, nebo herpetický virus HHV-6. Opakovaný výsev oparu (HSV-1) může také potencovat průběh RS a je proto vhodné infekci léčit. Infekce s horečnatým průběhem příznaky RS zhoršují, zhoršení je většinou přechodné a odezní po vymizení teplot a po zaléčení zánětu antibiotiky.

Velmi častým zdrojem bakteriálních infekcí u pacientů s RS jsou močové cesty, infekci je možno vyloučit vyšetřením moči na bakteriologii, toto vyšetření je dostupné u každého praktického lékaře. Močové záněty u řady pacientů probíhají zcela bezpříznakově!

Některé virové infekce mohou být v kombinaci s moderní léčbou RS velmi nebezpečné. Typickým příkladem je léčba monoklonální protilátkou natalizumab. Pacienti, kteří jsou nosiči JC viru (více jak polovina populace) mají po 2 letech terapie natalizumabem (zejména pokud dříve užívali imunosupresiva) vysoké riziko vzniku zánětu mozku – progresivní multifokální leukoencefalopatie (PML).

Také fingolimod by u pacientů, kteří dosud neprodělali plané neštovice (způsobené VZV virem), mohl vyvolat zánět mozku, proto je doporučeno pacienty před léčbou fingolimodem vyšetřit na protilátky proti VZV ev. je přeočkovat. Imunosupresiva jsou v léčbě RS stále hojně užívána, tyto léky snižují imunitní odpověď a proto zvyšují náchylnost organismu k infekcím, záleží na dávce a způsobu podání léků. Kortikoidy mohou také snižovat odolnost vůči infekcím. Před podáním vyšších dávek kortikoidů nebo cytostatik je vhodné vyloučit aktuálně probíhající zánět. Při opakovaných infekcích doporučujeme kontaktovat imunologa a ev. vyšetřit podrobněji některé imunitní složky nebo konzultovat možnosti léčby stran prevence infekcí. Antibiotika mohou být podávána stejně jako u jiných pacientů, nejsou popisovány žádné typické nežádoucí interakce s dlouhodobou léčbou RS.

Pacienti s RS by se měli vyhýbat jasným zdrojům nákazy, zejména v době virových epidemií např. chřipky. Pokud je pacient nakažen, pak je nutno infekci důsledně léčit, v případě viróz je dostačující klid na lůžku a symptomatická terapie např. stran horečky. Základním pravidlem by pro pacienty mělo být, že každý infekci je třeba důsledně doléčitVolně prodejné léky stimulující imunitu nelze pro pacienty s RS doporučit, vždy je vhodné konzultovat ošetřujícího lékaře.

MUDr. Jana Volná

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email